Met het nieuwe academiejaar voor de deur en als ouder van studerende kinderen kunt u zich de vraag stellen over de nodige verzekeringen voor het kot van uw kind.
Hieronder zetten we enkele aandachtspunten op een rijtje.
De huuraansprakelijkheid
Indien u een brandverzekering heeft lopen voor uw woning als hoofdverblijfplaats (als eigenaar of als huurder), hoeft u geen aparte huuraansprakelijkheidsverzekering af te sluiten voor een gehuurde studentenkot.
In de meeste brandverzekeringen zit namelijk een extra waarborg die hiervoor een oplossing biedt. U kan deze verzekeringsuitbreiding terugvinden in de algemene voorwaarden van uw brandpolis onder de rubriek die de aansprakelijkheid van de verzekerde ook dekt voor ‘materiële schade veroorzaakt aan het verblijf gehuurd of gebruikt door de studerende kinderen.’
- Worden als ‘verblijf’ beschouwd:
- de kamer van het studerende kind
- de door hem of haar gebruikte gemeenschappelijke ruimten
Kamers van andere studenten zijn niet gedekt.
- De tussenkomst is beperkt tot schadegevallen:
- die gedekt zijn door de brandverzekering (brand, waterschade, kortsluiting, glasbreuk), en
- waarbij de huurder-student aansprakelijk wordt gesteld voor de schade aan het gehuurde of gebruikte gebouw.
- Pure huurschade zoals vlekken of krassen op de muur, waarvoor een huurwaarborg wordt gedeponeerd, vallen hier dus niet onder.
Wanneer de student afzonderlijk een huurcontract ondertekent waarin expliciet wordt verwezen naar een kamer en de gemeenschappelijke ruimten, is er weinig kans tot discussie. Enkel de schade aan de in het contract vermelde ruimtes is verzekerd.
Maar het gebeurt steeds vaker dat appartementen, studio’s of zelfs kleine huizen door verschillende studenten samen worden gehuurd. Hoe zit het dan op het vlak van de huuraansprakelijkheid van de studenten?
Situatie 1: huurcontract is ondertekend door 1 persoon
-
- de student die het huurcontract ondertekende is als enige aansprakelijk voor huurschade aan het gebouw;
- dit geldt ook wanneer de schade werd veroorzaakt door onderhuurders;
- zodra een gebouw (appartement, huis, studio …) in zijn geheel wordt gehuurd door een kind van de verzekerde en in het kader van studies, dient u ons te contacteren. Niet alle verzekeringscontracten aanzien dit als een gewone verblijf voor studenten.
Let op: de verzekeraar kan in dit geval wel verhaal uitoefenen tegen de andere onderhuurders!
Situatie 2: alle bewoners van het gebouw ondertekenden het huurcontract
-
- in dit geval zijn alle studenten gezamenlijk aansprakelijk voor huurschade;
- de schadevergoeding aan de verhuurder (of aan derden) is ten laste van alle medehuurders;
- voor deze vergoeding is het eventueel mogelijk de huurdersaansprakelijkheidsverzekering van 1 van de studenten aan te spreken, en vervolgens verhaal uit te oefenen op de andere studenten.
- Let op: de verzekeraar kan in dit geval wel verhaal uitoefenen tegen de andere onderhuurders!
Tip!
Om heel wat problemen te vermijden, raden we u als ouder van studerende kinderen aan dat u erop toeziet dat:
- alle huurders en medehuurders een huurdersaansprakelijkheidsverzekering hebben (al dan niet via de brand- of familiale verzekering van de ouders)
- alle studenten ofwel een afzonderlijk huurcontract ondertekenen, ofwel samen 1 huurcontract ondertekenen.
De persoonlijke spullen van het kind
-
- De brandverzekering van de ouders dekt ook de schade aan persoonlijke spullen die hun studerende kinderen meenemen op kot. Bv. computer, tv, gitaar …
- Opgelet met waarborg Diefstal: de inboedel in een studentenkot is niet automatisch verzekerd in diefstal door de brandverzekering van de ouders.
Als je nog vragen hebt of weet u niet zeker of u in orde bent , aarzel dan niet om me te contacteren: bel 03/605 51 80 of stuur een e-mail akkermans.demeulenaer@gmail.com
bron www.aginsurance.be